Wednesday, July 1, 2009

Festivaaliaikaa

Vihdoin heinäkuu, ja sadekausi jatkuu. Heinäkuun myötä Japanissa lisääntyy lämpö ja kosteus, mutta tärkeintä on kuitenkin kesän festivaalikauden alku. Japanilaiset kesäfestivaalit (natsu matsuri) ovat yleensä pyhättöjen tai temppeleiden järjestämiä, ja festivaalin aikana pyhättöjen lähialue täyttyy pienillä kojuilla. Kojuissa myydään ruokaa, matkamuistoja sekä järjestetään erilaisia pelejä.

Sillä aikaa kun monet muut vaihto-opiskelijat kiipeävät Mt. Fujille aion itse käydä Kiotossa järjestettävässä Gion matsurissa, joka on yksi Japanin kuuluisimmista festivaaleista. Eri ohjelmanumeroiden lisäksi odotan eniten perinteistä pukeutumista, jota ajattelin itsekin kokeilla.

Festivaaleissa on tavallista pukeutua yukataan, eli puuvillakimonoon joka on kesäkäyttöön tarkoitettu. Suunnitelmissa onkin ollut yukatan hankkiminen jo pidemmän aikaa, ongelmana se, että haluaisin kauniin yukatan josta ei kuitenkaan tarvitsisi maksaa maltaita, tuntuuhan vähän turhalta käyttää huimasti rahaa vaatekappaleeseen, jota pääse käyttämään ehkä kerran elämässään. Huomasin kuitenkin äskettäin japanilaisen vaateketju UNIQLO:n valikoimaan saapuneen monta hienoa ja kohtuuhintaista yksilöä.

Oi valinnan vaikeutta! Itse pidän erityisesti ylläolevan kuvan sinisisestä yukatasta, mutta alla olevan kuvan "With"-lehdessä esitelty punavalkoinen yukata keltaisine obineen viehettää myös.

Hintaa UNIQLO:n yukatoilla on 4990 yeniä, eli hiukan alle 40 euroa. Settiin kuuluu itse yukata, hanhaba-obi (vyö) ja koshihimo (nauha, jolla yukata kiinnitetään). Geta (sandaalit) ja yukatalaukku on ostettava erikseen, mutta niitäkin löytyy UNIQLO:sta. Ajettelinkin hankkia kaiken laukkua lukuunottamatta samasta paikasta, mutta haluaisin laukun olevan pelkän kangaspussukan sijasta kuvassa näkyvän korin tapainen. Tekisi myös mieli hankkia obijime, eli ohut koristenauha joka puetaan obin ympärille (kuten punainen nauha alimmaisessa kuvassa), mutta päätös tulee varmaankin riippumaan hinnasta.



Iskeekö perinteinen japanilainen kesätyyli?

2 comments:

Teresa said...

Verkar härligt, skulle själv också jättegärna pröva klä upp mig på det där viset.

Personligen älskar jag den sista kimonon, men det kan endast ha att göra med att bilden är fin.

Marita said...

Kommer nog aldrig att klara av att klä på den ensam, iofs. Behöver minst en till person att hjälpa knyta obin, så får se hur det går...

Tycker själv också om den sista, men lutar nog mot den blåa, tror det är mera min färg. :)