Tuesday, February 10, 2009

Japanilaisesta alkoholista

Kun japanilaiset alkoholijuomat tulevat puheeksi, suurin osa suomalaisista varmaan ajattelee heti sakea. Japanilainen sana 'sake' kuitenkin viittaa kaikkeen alkoholiin (olueen, viiniin ja vahvempiin), joten jos täällä uskaltautuu baarissa tilaamaan sakea tarjoilijat yleensä vain hämmentyneenä kysyvät että "donna osake?" (どっなお酒), eli millaista alkoholia. Juoma, jota länsimaissa kutsutaan sakeksi tunnetaan itse asiassa Japanissa nihonshuu:na. Alkoholia tilatessa kannattaa siis olla tarkkana.

Nihonshuu ei okein ole omaan makuuni (paitsi lämmitettynä tai kuivatun kalmarin kera), mutta Japanista löytyy onneksi myös monenlaista alkoholia. Tässä seuraakin esittely japanilaisista lempijuomistani.



Edellisessä postauksessa mainitsinkin jo nykyisen lempparini, joka on nimeltään Umeshu. Umeshu (梅酒) on japanilainen liköörijuoma, jota valmistetaan ume-hedelmistä (jotka lähinnä muistuttavat luumua). Pidän sen makeanhappamasta ja raikkaasta mausta, ja juoma onkin Japanissa sekä naisten että miesten keskuudessa suosittu. Likööristä tehdään erityyppisiä drinkkejä, mutta omasta mielestäni juoma tulee oikeuksiinsa ihan vaan jäillä.




Toinen lempijuomani jo monen vuoden takaa on chuuhai, eli Japanin vastine lonkerolle. Chuuhai on siis drinkkisekoitus jonka pohjana on yleensä shouchuu, mutta nykyään löytyy vodkapohjaisia versioitakin. Yleisin maku on sitruuna, mutta vaihtoehtoina on myös lime, greippi, omena, appelsiini, ananas, viinirypäle, kiivi, ume ja persikka. Chuuhain maku ja koostumus muistuttaa vahavasti lonkeroa, joskin jälkimaku on chuuhaissa raikkaampi, ja hiilihappoakin on usein enemmän.

Japanilaisten juomien alkoholipitoisuus on yleensä alhaisempi kuin suomalaisten, eikä tölkkichuuhaikaan ole 8 % vahvempaa. Umeshuun suhteen kannattaa kuitenkin olla varovaisempi, juoman alkoholipitoisuus kun on 10—15 %.


Kuvat: http://d.hatena.ne.jp/mereco/20080309/p1 , http://blog.livedoor.jp/live000086/archives/50853072.html

3 comments:

Maiju said...

Hei hei rakkahin! Pian skypeen ennen kuin ehdit lähteä Suomeen ja aikaerosta tulee mahdoton!

Chuuhai on kuningas. Se ei edes haittaa että Chuuhaissa on vähän prosentteja koska siinä on vaaniva KBJMagic~ Kai sä arvostat et kirjotan sen tollasil salakirjaimil :D Huomaathan että Chuuhai kirjoitetaan aina isolla :P

Mä alan oikeesti katkeroitua että en pääse Japaniin nyt kun sä oot siellä D: Tiedätkö että ihan sun innoittamana kaivoin mun pahvilaatikot ja vedin WTGn ja OMGn esiin ensimmäistä kertaa melkeen vuoteen! Mä olen niiiin heikko! Totuus vaan on että tämänkin ajan jälkeen on hauskaa seurata kun Nakai kierii portaita alas...

Linda said...

Minulla on vieläkin ume shuuta jääkaapissa. Tosin tämä ei maistu niin hyvälle kun se mitä sai izakayoissa..

Maiju: Olin jo unohtanut Nakain ja portaat. OMG. Se on parasta ikinä.

Marita said...

Maiju: Jep, jep, yritän ehtiä kaikista hiton jäähyväisjuhlista skypellekin.

Arvostan suuresti kryptistä lyhennystä, kaikkien ei tarvitse tietää KBJMagicistä. ;) Oon kyllä viime aikoina Chuuhain sijasta valinnut umeshuun, chuuhaista kun alkaa hiipua se kyseinen taika. Umeshuuta juodessa sentään oikeasti tuntuu siltä kuin joisi alkoholia. Täkäläiset tytöt ovat toisaalta melkein humaltuneita jo yhden lasin jälkeen. Puh-lease.

Haha, välillää oon kyllä kaivannut OMGKusaa, mutta tuntuu että ehkä pärjään. Jotenkin japanilaiset miehet ja heidän liiallinen hiustuotteiden käyttönsä ei jaksa enää innostaa samalla tavalla. Tamaki Hiroshikin alkaa näyttää vanhalta.

Nakai on aina hauska. Se on vaan faktaa.

Eilen Jess yritti vakuuttaa minua siitä, että Nino on hyvännäköinen. Hän ei tietenkään onnistunut.


Linda: Pitää muistaa juoda se on the rocks, muuten ei maistu yhtä hyvälle. Mitäs muuten haluat tulia
isiksi Japanista?