Saturday, May 21, 2011

4 courses

Osallistuin taannoin kurssikaverini kutsusta tapahtumaan nimeltä 4 courses, joka järjestettiin Seattlen eloisimmassa kaupunginosassa, Capitol Hillissä. Kyseessä oli melko erikoinen iltama, jonka ajatuksena oli runojen ja ruoan yhdistely. Kuuntelimme neljää kirjailijaa, samalla kun söimme teeman mukaista ruokaa ja nautimme runsaasti viiniä (mikä Kevin Craftin mukaan oli onnistuneen runoillan salaisuus).


oystermen


oyster


Ensimmäisena vuorossa oli ruokakirjailija Langdon Cook, joka luki pienen, ostereita käsittelevän osion kirjastaan "Fat of the Land". Cook kertoi pienen anekdootin ostereiden syönnistä, ja höysti osterikuvaustaan Anthony Bourdainmaisella huumorilla ja herkullisilla adjektiiveilla. Oli ilo kokeilla ensimmäistä kertaa ostereita (jotka Cookin mielestä maistuvat parhaimmalta niin kuin luonto ne tarkoitti, lisäyksenä vain pieni ruiskaus sitruunamehua), eikä tämä varmastikaan jäänyt viimeiseksi osterikseni.


appetizers


Alkupalana pääsimme maistamaan paahdettua succotash-leipää keväisten vihannesten kera sekä omenaa ja butterscotch-pekonia, samalla kun kuuntelimme Martha Silanon runoja vihanneksista, kastikkeista, makkaroista ja rucolasta. Alkupaloja seurasikin osuvasti rucolasalaatti ja marinoitua punajuurta sherryvinegretten kera.


pie


Pääruokana toimi herkullinen purjo-parsatorttu ja ruisvehnäsrisotto, jota nautimme Kevin Craftin kauniiden runojen siivittämänä ja jälkiruoaksi saimme lopulta piiraskuningatar Kate Lebon ansiosta kokeilla omenapiirasta, kookoskermapiirasta ja kahta muuta piirasta, joiden nimeä en muista. Puolustuksekseni kerrottakoon, että tarjolla oli illan aikani piiraiden lisäksi myös paljon viiniä.

Ruokailu on itsessään parhaimmillaan todella nautinnollista ja sensuaalista, joten runouden lisääminen johti todelliseen voittajayhdistelmään. Englanninopiskelijana olen tietenkin tutustunut runouteen melko laajasti, mutta ruokaa käsittelevä runous oli itselleni ennen kyseistä iltaa melko vieras konsepti. Mutta miksipä ei? Ruoan symboliikka toimii runoudessa hyvin, ja ruokalajit myös nousevat aivan uudelle tasolle kiellellisen leikkisyyden siivittämänä. Tämä iltama juhli useampia aisteja, ja tarjosi parasta molemmista maailmoista.


coconut cream pie


having fun


Vaikka illan muut kirjailijat olivat huomattavasti tunnetumpia, jäi mieleeni parhaiten iki-ihana Kate Lebo, joka opiskelee kirjallisuutta University of Washingtonissa. Se tapa, jolla Kate kuvaili leipomiaan piiraita herätti kaikki aistit, ja odotan vieläkin että pääsisin maistamaan neidin omenapiirasta, jota hän lupasi minulle erään baarissa vietetyn illan jälkeen leipoa.

Almost a month ago a wonderful classmate of mine invited me to 4 courses, an event that paired four writers – Langdon Cook, Kevin Craft, Martha Silano and Kate Lebo – with wonderfully tasty food and wine (which, quite clearly, is key to any successful poetry reading). The food was as deliciously enjoyable as the poetry, and the night was quite a feast for the senses.

No comments: