Tuesday, December 20, 2011

Sarjasuosituksia

Minulle joulu tarkoittaa ainakin kolmea asiaa: aikaa perheen parissa, lomaa ja tv-sarjojen taukoa. Itse en ole vielä löytänyt mitään tauolle menneiden sarjojen korvaukseksi, mutta siltä varalta että joku teistä ei ole vielä löytänyt syksyn sarjauutuuksia ajattelin tarjota pienen koosteen.

Ensimmäisenä vuorossa on syksyn suurin yllättäjä, joka onnistui ylittämään kaikki odotukseni. Olen jo aikaisemmin hehkuttanut jenkkikaapelikanava Showtimen sarjoja, eikä Homeland ole mikään poikkeus. Sarja seuraa kahta henkilöä, jotka ovat sidoksissa toisiinsa: agentti Carrie Mathisonia, joka toimii CIA:n terrorisminvastaisessa yksikössä, sekä Irakissa kadonnutta ja myöhemmin Al-Qaedan vankeudesta vapautettua kersantti Nicholas Brodya, joka palatessaan kotiin saa sankarin vastaanoton. Kun Carrie alkaa epäillä terroristien käännyttäneen Brodyn alkaa pakkomielteinen tutkinta, ja luvassa on psykologinen trilleri jossa katsoja epäilee vuoroin Brodya, vuoroin Carrien mielenterveyttä. 

homeland01

homeland02 
Odotukseni eivät sarjan kuvauksen luettuani olleet kovin korkealla, mutta lahjakkaan näyttelijäkaartin (Claire Danes, Damian Lewis) ja käsikirjoituksen ansiosta Homeland onkin nopeasti kivunnut lempisarjakseni. Hahmojen kehitykselle annetaan tilaa jännityksestä tinkimättä, eivätkä käsikirjoittajat turvaudu mustavalkoiseen "hyvä agentti vastaan pahat terroristit" -jaotteluun – on vaan ihmisiä, motiiveja ja tekoja.

homeland03 

Toinen syksyn kiinnostavimmista sarjoista on AMC:n Hell on Wheels, joka kertoo ensimmäisen mantereen halki kulkevan rautatien rakentamisesta. Kysessä on siis juuri Amerikan sisällisodan jälkeiseen aikaan sijoittuva sarja, jossa ei ole ainuttakaan täysin puhtoista hahmoa. Rautatien rakentamiseen osallistuvat miehet ja naiset seuraavat kaikki hiukan kyseenalaista moraalisäännöstöä, ja jokaisen on huolehdittava itsestään. Sarjan päähenkilönä toimiva sodassa taistellut Cullen Bohannon johtaa rautatien rakennustöitä, mutta hänelläkin on oma lehmä ojassa. Hell on Wheels on karu sarja, joka kertoo karusta ajasta ja ihmisistä, mutta Bohannonin kaltaisia antisankareita on kuitenkin vaikea olla kannattamatta.


hellonwheels 

Viimeisimpänä haluan vielä suositella brittisarjaa nimeltä Sherlock, joka (yllätys yllätys) perustuu Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes -kirjoihin. Sarjan jujuna on että se sijoittuu nykyajan Lontooseen, mikä myös antaa Sherlockin käyttöön nykytekniikan. Vaikka poliisisarjat eivät yleensä ole mieleeni, raivostuttavan älykkään Sherlockin ja sympaattisemman Watsonin edesottamuksia seuraan mielellääni, sillä näyttelijävalinnat ja henkilökemiat ovat kohdallaan. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi tuli jo viime vuonna, ja koostui kolmesta puolentoista tunnin pituisista jaksoista, joten jouluruokaa sulatellessa voi koko tuotantokauden katsoa vaikka putkeen.

sherlock01

(kuvat Showtime, IMDB ja null.perl-hackers.net)

3 comments:

Linda said...

Har också allt mer och mer fastat för Homeland. Först tyckte jag bara att den var intressant och spännande och så fanns ju Damien Lewis där :) Men nu måste jag säga att jag gillar den för att den är annorlunda och inte tar fasta på stereotyperna utan i stället "undersöker" dem.

Dom två andra har jag inte sett på än. Kan vara något för "jullovet"...

Gillar också "New Girl". Egentligen är den inte så bra eller så rolig, men jag har på nåt sätt blivit fäst vid karaktärerna i serien.

Unknown said...

Sista avsnittet av Homeland var så bra, kan inte tro att man måste vänta ett år för att se nästa säsong!

Jag klarar inte alls av New Girl, försökte se på ett par avsnitt men humorn nappar inte. Jag är ännu också bitter att alla nya komedier är så usla, men att Fox ändå inte kunde ge Traffic Light fortsättning. :/

Linda said...

Jo, New girl är inte för alla. Jag tror den är lite av en serie som man antingen tycker om eller som man inte alls klarar av.

Traffic Light hade jag helt glömt bort. Den var BRA! Dumt att dom avslutade den... Pga den och några andra serier som avslutats snabbt efter att dom börjat så vågar jag numera inte genast börja kolla på nån serie när en ny säsong börjar... Undrar alltid om den också ska bli cancelled. Jobbigt :)