Tänä viikonloppuna kävimme siis OUSSEPlaisten kanssa Hiroshimassa, jossa yövyimme, ja seuraavaana aamuna vielä Miyajimassa.
Lauantai-aamuna matkasimme siis Osakasta bussilla noin viisi tuntia, kunnes vihdoin pääsimme Hiroshima Peace Memorial Museumiin. Siellä on tullut käytyä ennenkin, mutta kokemus on aina yhtä järkyttävä. On pelottavaa, miten paljon tuhoa ydinaseet saavat aikaan.
Kuvassa pienoismalli Hiroshimasta atomipommin räjähdettyä.
Punainen pallo esittää pommin räjähdyspistettä. Kaikki ihmiset noin kilometrin säteellä räjähdyspisteestä kuolivat lähes heti, jälkiä jättämättä. Pahiten kärsivät kuitenkin ne ihmiset, jotka jäivät eloon. Saimme museokäynnin jälkeen mahdollisuuden kuunnella atomipommin räjähdyksestä selviytynyttä naista, joka sen ajankohtana oli ollut koulun pihalla, noin 1,5 km räjähdyspisteestä. En ollut tajunnut, että atomipommien uhrien kärsimys ei koskaan lopu. He elävät sitä hetkeä uudestaan joka päivä. Palovammojen lisäksi uhreilla saattaa esiintyä syöpää vielä 60 vuotta räjähdyksen jälkeen. Eikä kärsimys lopu siihen. Sodanjälkeisessä Japanissa atomipommin uhreja syrjittiin, koska pelättiin säteilyn vaikutusta. Työpaikan löytäminen oli erittäin vaikeaa ja naimisiinmeno lähes mahdotonta.
Oli opettava kokemus kuulla ihmisten kärsimyksestä ja ymmärtää, miten suuri vaikutus atomipommilla oli.
Oli opettava kokemus kuulla ihmisten kärsimyksestä ja ymmärtää, miten suuri vaikutus atomipommilla oli.
A-bomb Dome, eli yksi harvoista rakennuksista, jotka vielä olivat pystyssä räjähdyksen jälkeen. Kupolirakennuksen rauniot on jätetty pystyyn muistutuksena atomipommin aiheuttamasta tuhosta.
Kierrettyämme aluetta vähän aikaa hakeuduimme hostelliimme, joka oli keskellä ei-mitään. Se oli kämäinen, ja lähistöltä löytyi ainoastaan pieni kauppa, jossa ei edes myyty alkoholia. Hakuduimmepa sitten kävelylle joen varrelle korealaisten kanssa ja lauleskelimme japanilaisia, korealaisia ja länsimaalaisia pop-biisejä. Oi niitä aikoja.
2 comments:
Missä suhteessa Hiroshima on Japanin Kuopio? (Vai onko se se, että torilla oli 90-luvun alussa kuin atomipommin jäljiltä, kun ne rakensi sitä toriparkkia. Ja säädylliset ihmiset ei päässeet Anttilasta suoraan Sokokselle. Ja oli harmaata ja ikävää. Ja susia. Ja tää menee ihan ohi aiheesta.)
Millä perusteella Osaka on Japanin TURKU?!?
(Minua ei ole pakotettu/yritetty pakottaa tai petollisesti vietelty kirjoitamaan tätä kommenttia. Teen tämän täysin vapaasta tahdostani, enkä tunnusta, että olisin saanut minkäänlaista käskyä taikka ohjetta joltakin ulkopuoliselta taholta. Korostan: KUKAAN tuntemani henkilö ei ole yrittänyt provosoida minua kommentoimaan.)
Itsehän en edes tiennyt, että Kuopiosta löytyy toriparkki. Tarkoitin lähinnä siinä mielessä, että se ei ole mikään pikkukaupunki, mutta ei kuitenkaan lukeudu maan kolmen suurimman kaupungin joukkoon. Ja viba on jotenkin samanlainen. Rauhallinen, vettä kaikkialla, eikä tarvitse mennä hirveän kauas keskustasta päästäkseen turvalliselle lähiöalueelle.
Osaka on Japanin Turku sillä perusteella, että Osakan ja Tokion suhde vastaa Turun ja Helsingin suhdetta. Joka siis on vihamielinen. Osakalaiset puhuvat hassua murretta ja ovat Tokiolaisten mielestä juntteja. Osakalaiset taas ovat sitä mieltä, että Tokiolaiset ovat koppavia ja kylmiä. Kuulostaako tutulta?
Minä en ainakaan ole kuullut mitään puhetta minkäänlaisesta painostuksesta. Enkä viettelystä. :P
Post a Comment