Tuesday, May 4, 2010

Farang



Vappua edeltävänä viikonloppuna kävimme hyljemiehen kanssa Helsingissä shoppailemassa ja sukulaisia tapaamassa. Lauantai-iltana vieläpä juhlimme kandini valmistumista käymällä Farangissa syömässä, jossa sain yhden elämäni parhaista illallisista. Päädyimme ottamaan seitsemän ruokalajin maistelumenun joka oli pelottavan kallis, mutta ehdottomasti hintansa veroinen.

Farangin ideana on aasialaistyylinen tarjoilutapa, eli kaikki pöytään tuotavat ruoat jaetaan, ja tarjoilulautaselta saa poimia mieluisan määrän ruokaa omalle lautaselle. Annokset olivat izakaya-tyylisiä, eli osittain aika pieniä, mutta ruokalajejahan kuuluukin tilata pöytään useampia. Vaikka Farangin ruoka on eniten lainannut vaikutteita Thaimaasta ja Vietnamista, tuli minulle paikasta vahvasti mieleen oma lempiravintolani Japanissa. Olenkin Japanista nimenomaan kaivannut sitä, että ruoka jaetaan kaikkien kesken, sillä se mahdollistaa useamman ruokalajin maistamisen. Izakayoissa oli huippua tilata illan aikana aina vain enemmän ruokaa pyötään sitä mukaa kun lautaset tyhjenivät, ja tunnelma oli jotenkin rennompi ja lämpimämpi kun ruoka jaettiin kaikkien kesken. Lisää tällaista Suomeen!

Farangissa aasialainen vaikutus näkyi myös esteettisyydessä, annokset olivat nimittäin näyttäviä ja kauniita, ja monet niistä myös tarjoiltiin kauniilta kivilevyiltä. Vaikka maistelumenu oli aivan mahtava, voisi ensi kerralla ehkä valita hiukan edulliseman vaihtoehdon. Kolme ruokalajia riittäisi varmasti hyvin kahden henkilön jaettavaksi, eikä sakottaisi kukkaroa samalla tavalla. Ehdoton lempiruokani oli rapea possu palmusokerilla, ja sitä tilaan ehdottomasti uudestan kun seuraavan kerran käyn Farangissa (tätä ei kuitenkaan taida lähiaikoina tapahtua, Farangin hinnat kun eivät ehkä oikein sovellu opiskelijabudjettiin).

No comments: